• Tuesday, November 30, 2010
    Review: Supernsnelle HTC HD2
    Door Stefan Hage - Na ruim een jaar is er een opvolger van de HTC HD, de HTC HD2. Eveneens met een 5 megapixel camera en nog veel meer natuurlijk. De nieuwe HTC HD2 heeft als nieuwigheid onder meer het besturingssysteem waar het op draait, namelijk op Windows Mobile 6.5. De HTC HD2 is de snelste mobiele telefoon van dit moment, want in de HTC HD2 zit een processor van maar liefst 1 GHz. De snelste telefoon was, voordat HTC met de HD2 kwam, de Samsung Jét die een processor heeft van 800 MHz. Of de HTC HD2 een echte knaller zal gaan worden, gaan we uitgebreid uitzoeken in de review van de HTC HD2.



    Het pakket van de HTC HD2

    De HTC HD2 wordt geleverd in een uitgebreid pakket. Naast het toestel vinden we in de doos een 2 GB geheugenkaart geleverd, een headset, een mooi vormgegeven oplader, een datakabel en natuurlijk ook de handleiding. Tevens komt de HTC HD2 in de winkels te liggen met een beschermhoes voor de rappe jongen.





    De HTC HD2 met de meegeleverde oordopjes
    De HTC HD2 met de meegeleverde oordopjes




    Nadat we de inhoud van het pakket uitgebreid hebben bekeken, nemen we het toestel zelf onder de loep. Als we het toestel in onze handen hebben dan valt op dat het toestel erg zwaar is. De achterklep van de HTC HD2 is gemaakt van metaal en ziet er op het eerst gezicht strak uit. Het toestel weegt 157 gram inclusief de batterij, wat toch wel vrij zwaar is voor een mobiele telefoon.



    De HTC HD2 van alle kanten

    De HTC HD2 is een uitgebreide telefoon, de snelheidsduivel is vooral gericht op multimedia. Omdat we willen weten waar we welke knopjes kunnen vinden op de HTC HD2 gaan we de telefoon van alle kanten even bekijken. We beginnen met de voorkant van het toestel. Het eerste dat opvalt is uiteraard het grote TFT touchscreen van 4,3 inch. Het scherm is uiterst krasbestendig. De HTC HD2 is een van de eerste Windows Mobile toestellen die beschikt over een capacitief touchscreen, wat inhoudt dat het toestel niet zal gaan werken op een stylus, maar reageert op de vingers. Het touchscreen reageert op warmte van de vinger. We merken echter wel dat het touchscreen snel onder de vingerafdrukken zit. Het touchscreen op de HTC HD2 reageert snel en goed.





    De voorkant van de HTC HD2 met het grote touchscreen
    De voorkant van de HTC HD2 met het grote touchscreen



    Boven het touchscreen zien we de speaker die dient voor telefoongesprekken. Naast de speaker zit een meldings-LED die oranje kleurt als de batterij aan het laden is. Mocht de batterij bijna leeg zijn, dan wordt er een knipperend oranje licht gegeven. Als het LED lichtje groen knippert, betekent dit dat we een nieuw bericht hebben of een oproep hebben gemist. Als het groene lampje niet meer knippert is de batterij volledig opgeladen.




    Onder het reusachtige scherm zien we vijf verschillende knopjes, die alle vijf in dezelfde balk te vinden zijn. Aan de linkerkant zien we de welbekende groene hoorn, dit spreekt voor zich. Als er op het 'huisje' wordt gedrukt dan komen we terecht in het hoofdscherm van de HTC HD2. Naast het 'huisje' zien we het Windows logo op een knopje staan, als we die indrukken komen we terecht in het menu van de HTC HD2. Mochten we bijvoorbeeld tegelijk willen MSN-en en internetten, dan kunnen we schakelen tussen de programma's zonder dat de programma's afgesloten worden. Ook vinden we een pijltje als toets, waarmee we terug kunnen gaan naar de vorige taak. Met de rode hoorn, kunnen we de HTC HD2 op toetsenblokkering zetten. Als we de rode hoorn toets een paar seconden ingedrukt houden, kunnen we kiezen om de telefoon uit te schakelen, de trilstand te activeren of de telefoon te blokkeren. Genoeg keuze dus!



    Van de voorkant gaan we naar de zijkanten. De rechterkant van de HTC HD2 is leeg, daar vinden we dus geen toeters en bellen. Aan de linkerkant treffen we de volumetoets aan waarmee we ook het profiel kunnen veranderen in bijvoorbeeld stil, of alleen trillen.





    De linkerkant van de HTC HD2
    De linkerkant van de HTC HD2



    Aan de bovenkant van de HTC HD2 is ook niks te vinden en dus gaan we door naar de onderkant van de HTC HD2, daar vinden we een micro-USB aansluiting, ook is er een 3,5 mm ingang te vinden om eigen oordopjes aan te sluiten, iets dat bij de muziekfan ongetwijfeld in de smaak zal vallen.



    We zijn aangekomen bij de achterkant van de HTC HD2, hier zien we de 5 megapixel camera iets uitsteken. Daaronder vinden we de dubbele LED flitser en boven de camera vinden we de speaker waaruit onder meer de muziek kan knallen.






    De achterkant van de HTC HD2
    De achterkant van de HTC HD2



    Interface
    De HTC HD2 is één van de eerste toestellen waarop Windows Mobile 6.5 Professional draait. Het is de opvolger van Windows Mobile 6.1. De belangrijkste verschillen zijn vooral te zien in het menu. Waar we in 6.1 eerder nog de icoontjes onder en naast elkaar zagen, zijn de icoontjes in een honigraat-achtige weergave te zien. HTC heeft over Windows Mobile haar eigen HTC Sense gezet, wat eerder nog doorging onder de naam HTC TouchFLO 3D. HTC heeft er dus een eigen look aan gegeven. De achtergrondafbeelding van het menu is aan te passen naar eigen smaak.





    Het eerste deel van het menu
    Het eerste deel van het menu



    De icoontjes in het menu van de HTC HD2 zijn ook te verplaatsen naar boven of meer naar beneden in het menu.
    Door naar boven of naar beneden te 'vegen' over het touchscreen kunnen we door het menu navigeren en zo de gewenste toepassing openen.






    Het tweede deel van het menu
    Het tweede deel van het menu



    We gaan even naar het startscherm van de HTC HD2, waar we in het groot de tijd zien met daaronder het lokale weer van de ingestelde plaats, waar we later in de review nog op terugkomen. Daaronder is de agenda te zien, waardoor we dus in één oogopslag kunnen zien of we nog afspraken hebben voor die dag en of dat we nog bepaalde taken moeten uitvoeren.





    Het derde deel van het menu
    Het derde deel van het menu




    Onder de agenda zijn drie pictogrammen te zien, die als snelkoppelingen dienen. We kunnen zelf kiezen wat er met die snelkoppelingen gebeuren moet. We kunnen instellen dat er dan een snelkoppeling wordt gemaakt om iemand snel te kunnen bellen, maar we kunnen er ook voor kiezen om een website te laden of een programma te starten. Als we bij die snelkoppelingen naar beneden schuiven over het touchscreen zien we nog zes lege blokjes, we kunnen dus in totaal negen verschillende snelkoppelingen maken.





    De snelkoppelingen die naar eigen smaak zijn aan te passen
    De snelkoppelingen die naar eigen smaak zijn aan te passen



    Onder de snelkoppelingen zien we een balk met daarin de mogelijkheid om snel toegang te hebben tot bepaalde programma's, waaronder mail, het weer, de aandelen, berichten en voor het eerst is nu ook Twitter geïntegreerd in de balk. Het menu is erg uitgebreid.Wwe nemen even de belangrijkste mogelijkheden door die we vinden op de HTC HD2. In het tabblad 'multimedia' kunnen we onze filmpjes bekijken en onze foto's laten weergeven. Daar vinden we ook de FM-radio en Windows Media Player. In het menu van Outlook zien we de Outlook agenda, die we kunnen synchroniseren met de computer. Ook vinden we daar andere toepassingen die we ook bij Outlook vinden op de computer. In het menu 'Extra' is het druk met icoontjes. We zien daar onder meer de mogelijkheid tot inschakelen voor de GPS, maar we kunnen ook Adobe Reader starten om bijvoorbeeld PDF bestanden weer te geven. Met 'op telefoon zoeken' kunnen we in de telefoon zoeken naar bijvoorbeeld afbeeldingen of dergelijke bestanden.



    De functie 'WorldCard Mobile' biedt de mogelijkheid om een foto te maken van een visitekaartje en daar automatisch de namen, het telefoonnummer, het e-mailadres en eventueel ook nog een website adres van te lezen. Die functie kwamen we onder meer ook al tegen op de Samsung i8910 HD, waarmee we dit toestel toch wel enigszins mee kunnen vergelijken omdat ze beide dezelfde doelgroep hebben en allebei niet tot de kleine toestellen behoren. De HTC HD2 beschikt ook over de functie RSS Hub, waarmee we snel op de hoogte kunnen zijn van bijvoorbeeld het nieuws. Ook kunnen we de HTC HD2 met de toepassing 'gedeelde internetverbinding' gebruiken als modem.



    Bellen

    Het bellen met de HTC HD2 is goed te doen. We lopen dan wel met een bakbeest van een telefoon maar de ontvangst is goed en de andere persoon aan de lijn is goed te horen. We kunnen zien hoe lang we aan het spreken zijn met de persoon aan de andere kant van de lijn.






    De opties tijdens het voeren van een gesprek
    De opties tijdens het voeren van een gesprek



    De HTC HD2 beschikt over een proximity sensor die detecteert als we de HTC HD2 bij ons oor houden en automatisch het scherm op zwart zet. Daardoordrukken we dus niet zomaar op een toets of een functie op het beeldscherm zonder dat we het door hebben. Mochten we toch bijvoorbeeld de luidspreker aan willen zetten, door willen verbinden of één van de andere opties willen gebruiken die de HTC HD2 biedt tijdens het bellen, dan houden we het toestel van ons oor ad en kunnen we hem makkelijk van de toetsenblokkering halen, waarna we vervolgens de opties te zien krijgen. We kunnen iemand bellen door een nummer in te toetsen, maar we kunnen ook, zoals we eerder vermeldden, op een contactpersoon klikken in een snelkoppeling. Uiteraard kunnen we ook een contactpersoon kiezen uit de contactenlijst.





    De contactpersonen weergegeven op de HTC HD2
    De contactpersonen weergegeven op de HTC HD2



    Het spreekt eigenlijk voor zich dat we kunnen bellen met de HTC HD2. We hebben eigenlijk geen klagen over het bellen. De persoon aan de andere kant van de lijn kan ons goed verstaan en wij die persoon ook.




    Berichten

    Met de HTC HD2 is het niet alleen mogelijk om SMS berichten te maken, maar ook MMS berichten kunnen gemaakt en ontvangen worden.





    Een binnengekomen SMS lezen op de HTC HD2
    Een binnengekomen SMS lezen op de HTC HD2



    Maar ook dit uitgebreide toestel biedt de mogelijkheid om te e-mailen. Een e-mailadres instellen is gemakkelijk. Zo heeft de HTC HD2 de mogelijkheid om de instellingen van bijvoorbeeld Gmail automatisch op te halen. We kunnen kiezen of we automatisch berichten willen ophalen of dat we die handmatig willen ophalen.





    Binnengekomen e-mail berichten lezen
    Binnengekomen e-mail berichten lezen




    Het typen van een bericht is eigenlijk á la Apple. Net als bij de iPhone herstelt de HTC HD2 ook woorden als we tijdens het typen een verkeerde letter invoeren. We moeten zeggen dat dit niet altijd lekker werkt, want soms krijgen we weleens een paar woorden die we niet wilden typen. Als we de automatische T9 stand uitzetten is het typen ook nog prima te doen. We kunnen een bericht typen door het toestel verticaal te houden, maar het is ook mogelijk om horizontaal te typen, waarmee we minder snel op een verkeerde letter drukken.





    Het typen van een bericht
    Het typen van een bericht



    Het gaat allemaal zoals we willen en er is niks mis mee. Af en toe drukken we dus op de verkeerde letter, maar als het toestel eenmaal langer gebruikt wordt is hier al beter mee om te gaan.



    Agenda en wekker

    Een telefoon is tegenwoordig niet meer compleet als het niet de beschikking heeft over een uitgebreide agenda. Zoals te verwachten heeft ook de HTC HD2 ook een agenda en niet eentje, maar zelfs twee. De HTC HD2 heeft namelijk een HTC Agenda en de Outlook variant. De taken en notities die je in de HTC Agenda plaatst worden automatisch ook in de Outlook agenda neergezet, zodat de HTC HD2 nog makkelijker met de computer te synchroniseren is.






    De weergegeven afspraken en taken in de agenda
    De weergegeven afspraken en taken in de agenda



    De agenda items van de dag zelf worden op het hoofdscherm van de HTC HD2 weergegeven en dat is erg handig, want zo kunnen we precies zien of we nog dingen moeten doen voor die dag. Het handige is ook dat als we voor die dag iets moeten doen, dat die afspraak ook wordt weergegeven in het stand-by scherm. Als het toestel dan op toetsenblokkering staat kunnen we gemakkelijk zien wat er te doen is zonder de telefoon van de toetsenblokkering te halen.





    Het stand-by scherm van de HTC HD2
    Het stand-by scherm van de HTC HD2


    Natuurlijk zit op de HTC HD2 ook een wekker. Die kunnen we snel instellen vanuit het startscherm, want boven het tabblad 'agenda' zit een klein blokje met daarin de eerstvolgende tijd dat de wekker afgaat, mits deze natuurlijk is gezet. Het geluid van de wekker is goed en duidelijk en als we hem om zeven uur in de ochtend hebben gezet, dan zitten we rechtop in ons bed... Volgende keer maar wat zachter af laten gaan. Maar dat lukt niet helemaal. We kunnen wel instellen dat het gaat trillen, of dat we een andere toon willen, maar het volume instellen is niet mogelijk. Dat is jammer.




    Camera

    De HTC HD2 beschikt over een camera met 5 megapixels, daarnaast vinden we bij de camera een dual LED flitser. Inzoomen is ook mogelijk, dit gebeurt natuurlijk digitaal en als we inzoomen, dan vinden we dat de kwaliteit geen eens zoveel afneemt.





    Een foto maken met de HTC HD2
    Een foto maken met de HTC HD2



    Over de kwaliteit van de 5 megapixel camera zijn we niet echt te spreken. Er zit geen goede doortekening in, eveneens is de kwaliteit van de camera niet goed te noemen omdat de foto's snel onderbelicht zijn en sommige details in de werkelijkheid niet terug te vinden zijn op de foto. Binnen is de kwaliteit bij voldoende licht voldoende te noemen. Eenmaal buiten ligt het erg aan het onderwerp wat de kwaliteit van de foto bepaalt. Zo zijn bij sommige voorwerpen de kleuren niet natuurlijk en komen deze niet overeen met de werkelijkheid. We zijn ook niet helemaal te spreken over de kwaliteit van de flitser. Iemand op de foto zetten met de flitser aan is niet aan te raden want het licht is heel fel. Als we in de avond een foto willen maken, dan wordt er dus gebruik gemaakt van de flitser. We merkten dat er dan een soort van blauwzweem over de foto heen wordt gelegd, wat uiteraard niet echt mooi te noemen is.











    Foto geschoten met HTC HD2 (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met HTC HD2 (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met HTC HD2 (Klik voor een vergroting)

    Foto's geschoten met de HTC HD2 (Klik voor een vergroting)



    Als we een foto willen maken dan kunnen we op het touchscreen tikken om op een bepaald stuk scherp te stellen. Wat op zich niet heel veel verandert aan de kwaliteit van de foto. We vinden het een gemis dat de HTC HD2 niet over een sluitertoets beschikt want de foto's zijn eigenlijk snel bewogen doordat we op het touchscreen moeten drukken, want daar is de sluitertoets eigenlijk te vinden. Het is mogelijk om foto's gelijk door te sturen naar je Facebook account. Zo kunnen onze vrienden direct kijken wat we aan het doen zijn. We komen verderop in de review nog terug op het onderwerp Facebook.



    De gemaakte foto's kunnen we bekijken in het album, dat kan op zo'n manier dat we alles in een rijtje te zien krijgen en dus netjes gesorteerd is.






    Gesorteerde weergave van filmpjes en foto's
    Gesorteerde weergave van filmpjes en foto's



    We kunnen er echter ook voor kiezen om het op een andere manier weer te laten geven; door van boven naar beneden te schuiven of andersom kunnen we door de foto's bladeren.





    De foto's bekijken in het album
    De foto's bekijken in het album



    Over de videokwaliteit van de HTC HD2 zijn we wel tevreden zo lang dit niet in het donker gebeurt. Op dat moment gaat namelijk de flitser aan en zijn de onderwerpen die we filmen overbelicht.




    Sociale netwerken

    De HTC HD2 heeft diverse opties in huis als het gaat om sociale netwerken. Zo is een Facebook applicatie vooraf al op de telefoon geïnstalleerd en kunnen we dus op elk moment van de dag kijken wat onze vrienden aan het doen zijn.





    Ook Facebook is aanwezig op de HTC HD2
    Ook Facebook is aanwezig op de HTC HD2



    Nieuw op een Windows Mobile toestel en ook nieuw op een HTC toestel is dat een Twitter applicatie geïntegreerd is in de snelkoppelingsbalk van de HTC HD2. Zo kunnen we onze bezigheden up-to-date houden of rechtstreeks foto's uploaden om te showen aan onze Twitter vrienden.





    Twitter op de HTC HD2
    Twitter op de HTC HD2




    Net als bij het weer is het ook bij de Twitter toepassing in te stellen of de tweets automatisch of handmatig moeten worden binnengehaald. De nieuwe Twitter applicatie vinden we niet alleen een leuke, maar ook een waardevolle aanvulling op de HTC HD2.



    YouTube is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld en daarom is ook op de HTC HD2 een YouTube applicatie voorgeïnstalleerd. Daarbij kunnen we snel video's opzoeken en als favoriet opslaan. Wat opvallend is, is dat er niet de mogelijkheid is om zelf in te loggen met een YouTube account, waarmee het dus ook niet mogelijk is om zelf filmpjes op YouTube te zetten. Hiervoor kan wel de mobiele site van YouTube bezocht worden, maar het was praktischer geweest als deze mogelijkheid in de applicatie ook bestond.





    De YouTube applicatie op de HTC HD2
    De YouTube applicatie op de HTC HD2



    De beeldkwaliteit van het filmpje is goed, helder en scherp. Hoewel het wel diverse keren voorkwam dat het YouTube filmpje bleef stotteren terwijl het filmpje al wel volledig was geladen.



    Muziek


    De HTC HD2 heeft de beschikking over een mono speaker. Voor een telefoon die gericht is op multimedia hadden we het liefst stereo speakers gezien in het toestel, zeker voor de prijs die je voor het toestel betaalt. De HTC HD2 beschikt over twee mediaspelers, namelijk Windows Mediaplayer en de standaard muziekspeler. Wij gebruiken het liefst de muziekspeler die HTC zelf op de HD2 heeft gezet.





    De muziekspeler op de HTC HD2
    De muziekspeler op de HTC HD2



    De weergave van het afspelen is ook al á la Apple, maar dat is helemaal geen negatieve eigenschap want het ziet er strak uit en door te schuiven over het touchscreen kunnen we naar het vorige of volgende nummer gaan. Ook kan het je muziek, net als bij Apple, horizontaal worden weergegeven.





    Horizontale weergave van album covers
    Horizontale weergave van album covers




    We kunnen uitgebreid en snel onze nummers opzoeken en sorteren omdat we de nummers kunnen sorteren op naam van de artiest, naam van het album, maar ook op genre, Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf een afspeellijst te maken.





    In de horizontale modus kunnen we ook een nummer selecteren
    In de horizontale modus kunnen we ook een nummer selecteren



    Over de kwaliteit van het geluid dat uit de speakers komt kunnen we kort over zijn, dit is namelijk niet al te best. Als het volume op een laag pitje staat is het goed, maar als we de volumetoets naar boven drukken dan horen we, zeker als de artiest een toontje hoger gaat zingen, allemaal ruis door onze muziek, wat voor ons vreselijk irritante voelt. Dit is niet alleen bij de muziekspeler, maar bijvoorbeeld ook bij het afspelen van filmpjes.



    Ook beschikt de HTC HD2 over een FM-radio en een MP3 trimmer waarmee we eigen ringtones kunnen maken om bijvoorbeeld tracks in te korten en in te snijden. Wat we ook vinden is een Audio-booster, wat in wenzen gewoon een equalizer is. Deze werkt echter alleen als we de oordopjes aansluiten op de telefoon. Het verschil is niet erg groot als we van stand verwisselen. Over de kwaliteit van de oordopjes valt te twisten. Het geluid klinkt te licht, hoewel de bass er wel aardig doorheen kan komen. Aan de andere kant komt de muziek toch steeds niet helemaal goed tot zijn recht. Het geluid is in ieder geval stukken beter als waneer we het over de speaker afspelen, maar toch gebruiken we liever onze eigen oordopjes voor een beter geluid. Wat we toch wel het grootste minpunt vinden van de oordopjes is dat het geluid ook op laag volume al erg hoorbaar kan zijn voor de omgeving en dit dus niet voor iedereen fijn zal zijn.



    Internet

    Internetten op een HTC was altijd al een pluspunt voor HTC en deze mening blijven we houden bij het internet op de HTC HD2. Er zijn, zoals op eigenlijk alle Windows Mobile toestellen, twee browsers geïnstalleerd, namelijk Opera Mobile en Internet Explorer. Wij gebruiken liever Opera, want deze heeft qua opties veel meer in huis dan Internet Explorer.






    Internetten via Internet Explorer
    Internetten via Internet Explorer



    Als we het internet willen starten kunnen we ook snelkoppelingen maken die naar websites leiden en dat vinden we erg handig. De website wordt dan geopend met Opera.





    Snelkoppelingen naar websites
    Snelkoppelingen naar websites




    Ook kunnen we meerdere tabbladen open hebben staan met Opera. De snelheid van het internet hangt af van of we internetten via WiFi of via UMTS. De snelheid is bij WiFi goed en snel. Ook het bereik van de WiFi ontvanger is goed. De ontvanger is sterker dan bijvoorbeeld van de iPod Touch.





    Verticaal internetten met de HTC HD2
    Verticaal internetten met de HTC HD2


    We kunnen met één tik op het touchscreen de afbeeldingen opslaan die op de webpagina worden weergegeven en ook kunnen we diverse taken tijdens het internetten gewoon uitvoeren.





    Horizontaal internetten met de HTC HD2
    Horizontaal internetten met de HTC HD2




    Chatten is ook gemakkelijk te doen met de Messenger applicatie die we vinden op de HTC HD2. Typen kan niet horizontaal maar alleen in verticale stand, wat we jammer vinden. Aan de andere kant is het met andere Windows Phones ook niet mogelijk om horizontaal te typen tijdens het MSN-en.





    Chatten met de MSN applicatie
    Chatten met de MSN applicatie



    Documenten

    Wat altijd een pluspunt is van Windows Phones is dat 'Office' erop geïnstalleerd is. Dat houdt in dat we Excel bestanden kunnen aanmaken en ook kunnen bekijken. PowerPoint is ook een toepassing die we kunnen gebruiken op de HTC HD2, maar voor PowerPoint is alleen de optie 'bekijken' beschikbaar want het is niet mogelijk om PowerPoint applicaties aan te maken. Ook OneNote is een toepassing die te vinden is op de HTC HD2.





    Een PowerPoint presentatie bekijken op de HTC HD2
    Een PowerPoint presentatie bekijken op de HTC HD2




    Misschien wel de bekendste Office toepassing is Microsoft Word, waarmee we snel tekstdocumenten kunnen aanmaken en bekijken. Het typen kan alleen verticaal gebeuren, want het toestel horizontaal houden is helaas niet mogelijk. Wat we echt een gemis vinden. De Word bestanden kunnen we snel opslaan en vervolgens synchroniseren met de computer of verzenden per e-mail.





    Word op de HTC HD2
    Word op de HTC HD2



    GPS en navigatie
    We komen aan bij het hoofdstuk dat alles bespreekt wat met GPS te maken heeft. De GPS ontvanger in de HTC HD2 is hét pluspunt van het snelheidsmonster. Er zijn diverse toepassingen op de HTC HD2 die gebruik maken van GPS. We beginnen met Footprints, dat is niet alleen een erg handige functie maar ook een zeer leuke. Door middel van GPS coördinaten weet de telefoon namelijk waar je bent. We maken vervolgens een foto en dan onthoudt Footprints de locatie samen met de foto en kunnen we diverse gegevens daaronder opslaan, zoals het telefoonnummer. Daarnaast kunnen we ook een notitie erbij aanmaken, welke we kunnen we terugkijken via Google Maps.






    Footprints op de HTC HD2
    Footprints op de HTC HD2



    Over Google Maps, wat ook geïnstalleerd is op de HTC HD2, zijn we ook te spreken. Google Maps heeft snel de locatie waar we ons bevinden gevonden en is erg nauwkeurig als het via GPS werkt. Wat we wel jammer vinden van Google Maps is dat het altijd gebruik maakt van internet, maar met WiFi hoeven we ons geen zorgen te maken.





    Google Maps is ook aanwezig op de HTC HD2
    Google Maps is ook aanwezig op de HTC HD2



    We zijn erg positief over CoPilot, dat is de naam van het programma voor navigatie van A naar B. We stonden versteld van hoe snel onze locatie gevonden werd met de GPS ontvanger. In een (al rijdende) auto, was de locatie van ons in zes seconden gevonden. Wat we ook niet hadden verwacht, was dat binnenshuis de GPS ontvanger ook goed werkt. Binnen een halve minuut had de HTC HD2 onze locatie vastgesteld. Natuurlijk is het afhankelijk van een aantal factoren of je binnen bereik hebt, maar als we gewoon achter ons bureau zaten, dan heeft de GPS ontvanger snel de juiste plek gevonden.






    CoPilot werkt super
    CoPilot werkt super



    De route berekenen is ook snel gepiept, als CoPilot onze positie heeft gesignaleerd dan is binnen een fractie van een seconde de route uitgestippeld. We kunnen uitgebreid kiezen hoe we van A naar B willen gaan, want dit kan voor de auto, de fiets, lopend, maar bijvoorbeeld ook met de motor.





    Horizontaal navigeren met de HTC HD2 is geen straf
    Horizontaal navigeren met de HTC HD2 is geen straf



    Ook een kompas is aanwezig op de HTC HD2. De navigatie is erg nauwkeurig en doet snel en goed zijn werk. Het is tevens mogelijk om ondermeer snel naar een tankstation of een restaurant te navigeren. We kunnen de navigatie zowel verticaal gebruiken als horizontaal. Wij zijn dus heel erg tevreden met de navigatie en de GPS. Wat we wel jammer vinden is dat de navigatie van CoPilot alleen een proefversie betreft van 15 dagen. Mochten we verder willen met CoPilot, wat helemaal geen slechte keuze is, dan betaal je daar ongeveer 100 Euro voor.




    Een andere toepassing dat gebruik maakt van GPS is het 'Weer'. 'Weer' is een toepassing die ook op het startscherm wordt weergegeven en ook deze applicatie is niet alleen leuk maar ook erg handig.





    Het Weer is makkelijk en nog leuk ook
    Het Weer is makkelijk en nog leuk ook



    We kunnen hem automatisch of handmatig updaten. Het weer klopt eigenlijk altijd wel en is instelbaar voor meerdere plaatsen in verschillende landen. Ook toont het voorspellingen voor in de komende dagen. Handig voor als bezigheden gaat plannen in de omgeving of als je het weer van je vakantiebestemming wilt checken.



    Windows toepassingen

    Op de HTC HD2 staan een aantal Windows toepassingen, waaronder het eerder genoemde 'Office'. Ook vinden we 'Microsoft My Phone', een nieuwe applicatie die het mogelijk maakt om ondermeer berichten, contacten en bestanden te synchroniseren met de online server van Microsoft, die gratis opslagruimte biedt. Dat kan handig zijn als de telefoon bijvoorbeeld gestolen wordt of als je deze kwijtraakt. Via de beveiligde pagina kan je dan zo weer bij je gegevens. Voorwaarde is dan wel dat het toestel blijvend in contact moet blijven met het internet zodat het automatisch bijgewerkt kan worden.



    Windows Marketplace is ook aanwezig op de HTC HD2, Marketplace is zogezegd de 'App Store' van Microsoft. Er is echter veel minder keuze in applicaties dan bij Apple. De verwachting is wel dat dit in de loop van de tijd zich zal uitbreiden. Met Windows Marketplace kunnen applicaties worden gedownload, sommigen tegen betaling, anderen zijn gratis. Buienradar is bijvoorbeeld te downloaden uit de Windows Marketplace. Veel keuze is er nog niet en de applicaties zijn (nog) niet zo spectaculair als die we kennen uit de App Store.






    Windows Marketplace op de HTC HD2
    Windows Marketplace op de HTC HD2



    Gamen op de HTC HD2

    Spelen met de HTC HD2 is al een game op zich en dat is fijn, want de HD2 beschikt over slechts één game. Dit is wel uit te breiden met applicaties uit de Windows Marketplace, maar de games kosten (bijna) allemaal geld. De game die op de HTC HD2 staat heet Teeker en maakt gebruik van de level sensor. Het doel is om door middel van draaien met de telefoon het balletje in het groene gat te laten vallen en dus de grijze gaten te ontwijken. Echt verslavend kunnen we het spel niet noemen.





    De enigste game op de HTC HD2
    De enigste game op de HTC HD2




    Accu

    De batterij van de HTC HD2 kan naast via het stopcontact ook worden opgeladen via de computer, zodat tijdens het synchroniseren de accu niet ineens leeg is. We hebben 45 minuten de GPS gebruikt, een kwartier MSN, 30 foto's geschoten, een filmpje van twee minuten gemaakt, twee SMS berichten verzonden, tien minuten muziek geluisterd, een half uur op het internet gesurfd, tien minuten het Teeker spel gespeeld en ook tussen de bedrijven door ge-twittert. Uiteindelijk hielden we nog een streepje over van de indicator. Tijdens alle activiteiten stond WiFi ingeschakeld. Voor een alleskunner is dit toch netjes gedaan.



    Snelheid

    De HTC HD2 is de snelste mobiele telefoon van dit moment, want de HD2 beschikt over een 1 GHz processor. Natuurlijk hebben we gekeken hoe snel het toestel de taken aan kan. We kunnen concluderen dat het toestel erg rap zijn werk doet. Af en toe duurt iets langer dan we hadden verwacht, maar zeker te weten is het toestel sneller dan welke telefoon dan ook. Het opstarten kan wel eens lang duren, dit duurt namelijk sowieso een minuut. Daarna heeft het toestel nog een paar seconden nodig om warm te lopen en als het toestel eenmaal warm is gelopen, dan is hij supersnel.



    Pluspunten en minpunten

    Zoals elke mobiele telefoon heeft ook de HTC HD2 zijn positieve en negatieve kanten. Wij zetten onze ervaringen met het toestel voor u op een rijtje.

      Pluspunten:

    • GPS: Wij zijn erg tevreden over de GPS ontvanger. Hij is snel, nauwkeurig en doet ook erg goed zijn werk en zo hoort het ook.


    • Snelheid: De HTC HD2 is het snelste toestel van dit moment met een 1 GHz processor, de snelheid van het toestel is erg goed.

    • HTC Sense: De saus die HTC met haar 'Sense' over Windows Mobile 6.5 giet, maakt de HTC HD2 een hele goede, uitgebreide telefoon.

    • Applicaties: De HTC HD2 is helemaal compleet uitgerust als het gaat om applicaties. Twitter, YouTube en de Opera browser zijn maar enkele voorbeelden van handige en leuke applicaties.



    • Minpunten:

    • Camera: De 5 megapixel camera is niet helemaal zoals we hadden verwacht en ook de dubbele LED flitser doet echt niet veel goeds.


    • Geluid: Als de artiest een toontje hoger gaat zingen, dan komt er ruis door de muziek heen, wat de track een rommeltje maakt. Ook de oordopjes doen niet zo fijn hun werk.

    • Horizontaal toetsenbord: Wat we echt een gemis vinden is het horizontale toetsenbord dat niet bij elke applicatie te gebruiken is, zo ook bijvoorbeeld bij MSN Messenger en Word.

    Ons oordeel:

    De testperiode van de HTC HD2 zit erop. Zoals we al eerder bespraken vallen zowel het geluid als de kwaliteit van de foto's tegen. De accu doet goed zijn werk en waar we zeker uren over kunnen praten is de functionaliteit van het navigatieprogramma en met name de GPS ontvanger, dit blijft een ijzersterk punt van de HTC HD2. De snelheid van het toestel is geweldig en ook HTC Sense is een erg slimme keuze van HTC. Eigenlijk alles wat er met de HTC HD2 te doen is, werkt goed en vlekkeloos en met name snel. Daarom geven we dit toestel een welverdiende 8.


    posted by Tony Ramos @ 2:34 PM  
    0 Comments:
    Post a Comment
    << Home
     

    ===================== =====================

    =====================
    =====================
    =====================
    ==================== ====================

    This Day in History

    ====================== ===================
     
    About Me

    Name: Tony Ramos
    Home: Purmerend, NH, Netherlands
    About Me:
    See my complete profile
    Google
    Web Tony's Place

    Schrijf je in voor dit Blog


    Powered by FeedBlitz

    Cont@ct Me
    Previous Post
    Archives
    ########
  • Mijn Bladwijzers!!!
  • Designed by Tony